De Bron

De Bron

Geheel in de traditie van Vathorst is De Bron een karakteristieke wijk met een eigen identiteit. Kenmerkend voor dit deelplan zijn de bestaande houtwallen en de waterplas, die zich in het midden van de wijk bevindt. Letterlijk een bron van zuiverheid, dynamiek, inspiratie, vrijheid en ongedwongen samenzijn. Aan de rand van deze waterplas (en voor een deel erin) ligt het ABC schoolgebouw met daarin twee scholen en verschillende voorzieningen.

De architectuur van de wijk wordt gekenmerkt door een eenduidige uitstraling in combinatie met opvallend historisch en nieuw groen. De oorspronkelijke houtwallen en bomen, zijn behouden. De statige lanen en intieme hofjes maken dit deelplan tot een groen woongebied. De komende jaren wordt nog doorgebouwd aan De Bron en de verwachting is dat halverwege 2020 dat deel van Vathorst helemaal af is. De woningen zijn zowel te koop als te huur en u vindt er woningen in alle prijsklassen. De Bron bestaat uit de volgende woonsferen:

Wonen in De Bron

Lanen en Hoven

In dit grootste woongebied zijn de oorspronkelijke houtwallen en erfbeplantingen gehandhaafd. De statige lanen en intieme hofjes maken dit deelplan tot een groen woongebied. De ligging en de bouwrichting van de woningen zijn zoveel mogelijk gericht op de centrale waterplas waaraan het BRONpark grenst.

BRONpark

Het onbetwistbare hart van dit deel van Vathorst is het BRONpark, gelegen aan een grote waterplas (250 bij 100 meter). Het park ligt op loopafstand van alle woningen in De Bron en heeft veel te bieden, zoals speelvoorzieningen, een moestuin, fruitbomen, een beachvolleybalveldje en een horecagelegenheid.

Eilandenrijk

Eilandenrijk ligt bijna aan de noordkant van De Bron en bestaat in totaal uit vier verschillende wooneilanden van diverse afmetingen. Deze eilanden worden begrensd door bestaande houtwallen en vallen op door de sfeervolle aanwezigheid van water in en rond de directe woonomgeving. Tuinen grenzen veelal direct aan het water. Doordat op de eilanden intieme binnenhoven zijn, ontstaat er een binnenplaats waar het voor de kinderen veilig spelen is. Van noordoost naar zuidwest zijn vier eilanden ontwikkeld: Jutterseiland, Begijneiland, Nautisch Eiland en Zeeuwse Burcht.

De Omlijsting

De Bron wordt omringd door water en een rand met verschillende typen woningen. Deze rand wordt ‘De Omlijsting’ genoemd. De woningen en tuinen van de Omlijsting liggen allemaal direct aan de gracht die om het hele deelplan heen ligt. In deze rand zijn ook vrije kavels te vinden.

Energiezuinig wonen in De Bron

Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met het milieu. Afgesproken is om een groot deel van de woningen te voorzien van een warmte- en koudeopslag in de bodem. Door deze maatregel wordt de uitstoot van CO2 in de atmosfeer substantieel beperkt ten opzichte van traditionele verwarmings- en warmwaterbronnen.