Bereikbaarheid en Verkeersstructuur

Vathorst: centraal gelegen en goed bereikbaar

Amersfoort ligt (kadastraal gezien) exact in het midden van Nederland. Het middelpunt wordt in het centrum zelfs aangeduid met een grote metalen X bij de Onze-Lieve-Vrouwetoren. De bereikbaarheid is dan ook uitstekend, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Ook in Vathorst is rekening gehouden met de ideale ligging. Zo heeft Vathorst een eigen NS-station en heeft het directe aansluitingen op de snelwegen A1 en A28. Vathorst kan ook bereikt worden via de Heideweg en de Van Tuyllstraat in Hooglanderveen.

Vathorst is opgezet als fietsvriendelijke wijk. Dat betekent dat er een rondweg is aangelegd voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Vanaf de rondweg kunt u de wijk in, maar het is niet mogelijk om binnendoor van de ene woonbuurt naar de andere te rijden. Via de rondweg zijn de woonbuurten goed toegankelijk. Elk deelplan kan via één van de zestien (genummerde) rotondes worden bereikt. Op de fiets bent u, via een van de vele fietspaden zo van de ene kant van de wijk naar de andere. De oude linten (Heideweg, Veenweg en Duisterweg) zorgen voor aantrekkelijke fietsverbindingen.

 

‘De ideale fiets’

Ook op het gebied van verkeersafwikkeling is Vathorst geen ‘gewone’ wijk. Vathorst ligt dan ook op een bijzondere plek in Nederland: vrijwel midden in het land en vlakbij vitale snelwegen. Eén van de karakteristieke kenmerken is de voorkeurspositie van de fiets, die op de zogenaamde fietsstraten voorrang heeft op de automobilist. Niet alleen stimuleren deze fietsstraten het gebruik van de fiets (ze brengen je snel naar diverse plekken in de wijk), ze dragen tegelijkertijd, direct bij aan verminderde C02-uitstoot en het verkeersveiliger maken van Vathorst.

 

Slimme netwerkplek

Steeds meer Vathorsters ontdekken het gemak en de snelheid van de trein. Station Vathorst is onderdeel van de sprinterlijn Zwolle-Utrecht en Vathorst-Utrecht-Amsterdam. Daarmee doet Vathorst haar imago als ‘slimme netwerkplek’ eer aan: zowel de Randstad als de regio zijn makkelijk bereikbaar.

Verkeer- en parkeerbeleid

Alle informatie over parkeermogelijkheden in Amersfoort vindt u op de website. Hier vindt u onder andere informatie over tarieven, aanvragen van parkeervergunningen en parkeerlocaties.