Welzijn

Welzijn Amersfoort VathorstSamen ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen met inzet van zijn talenten en ondersteuning waar dat nodig is. Dat is waar de gemeente Amersfoort samen met Ontwikkelingsbedrijf Vathorst voor gaat. In Vathorst zijn verschillende initiatieven ontwikkeld op het gebied van welzijn.

 


Wijkmanager
Wijkmanagers hebben als doel om leefbaarheid, veiligheid in de wijken te bevorderen. Dit doen zij door samen met de wijk de vraagstukken te benoemen, kansen en bedreigingen te signaleren en dit te agenderen bij de gemeente en andere organisaties. Wijkmanagers sturen programma’s aan die een bijdrage aan de oplossingen van vraagstukken bieden zoals: de aanpak van overlast gevende en criminele jeugdgroepen, Amersfoort Vernieuwt en Stadshart. De Wijkmanager voor Vathorst is Susan Coen e-mail. Bereikbaar op telefoonnummer 14 033.

Wijkteams
Een wijkteam is een team van professionals van verschillende organisaties dat samen zorg en ondersteuning levert aan mensen die extra hulp nodig hebben in hun dagelijks leven. Voor het einde van het jaar gaan zes wijkteams, waaronder Vathorst, als proeftuin van start. Deze teams leren in de praktijk wat het beste werkt per wijk. Kijk hier voor meer informatie over wijkteams.

Jongerenwerk Versa Welzijn
Versa Welzijn heeft verspreid over de Gooi- en Vechtstreek, Baarn, Eemnes en Amersfoort diverse wijkcentra, jongerencentra, peuterspeelzalen, ontmoetingsgelegenheden voor senioren, informatie- en adviespunten en kantoren. Vathorst heeft het jongerencentrum Next Door en tienercentrum de Bron (Versa Welzijn) in de wijk voor jongeren van 10 tot 20 jaar.

Vathorst Activiteiten Lint (VAL)
Het VAL (Vathorst Activiteiten Lint) is een project dat wijkprofessionals en vrijwilligers die zich inzetten voor jongeren met elkaar in contact brengt. We organiseren regelmatig netwerkbijeenkomsten voor kunstdocenten, sporttrainers, jeugdhulpverleners etc. en maken hun en onze activiteiten zichtbaar voor jongeren op de website. Op deze website kun je dus alles vinden over wat er in de wijk te doen VALt op het gebied van sport en kunst, maar ook waar je terecht kan als je ergens hulp bij nodig hebt. Verder vind je op de site leuke foto’s en filmpjes en als je zelf iets leuks hebt meegemaakt kun je dat er ook kwijt. Je kunt hier ook de VAL gelukspas aanvragen, waarmee je korting krijgt op activiteiten van het jongerenwerk. Heb je zelf een leuk idee om iets te organiseren? Wees dan lekker eigenwijs en doe dat! Heb je er hulp bij nodig dan kun je altijd aankloppen bij het VAL-team.

Jongerencentrum Next Door
Next Door is op drie avonden in de week open voor jongeren uit Vathorst. Op maandag en woensdag van 18:30 tot 21:30 en vrijdag van 19:00 tot 22:00 kunnen jongeren in Next Door terecht om verschillende leuke activiteiten te doen. Vanaf januari 2014 is er een muziekstudio aanwezig waar jongeren kunnen rappen, teksten schrijven, zingen, beats maken en dit allemaal kunnen opnemen tot een eigen track. Naast het maken van muziek zijn er op verschillende dagen sportactiviteiten in de gymzaal naast het jongerencentrum. Het jongerencentrum is gelegen aan de Wezeperberg 6 in De Brink. Ook zijn we regelmatig te vinden in de keet op het skatepark en organiseren we leuke activiteiten waar je zelf aan mee kan helpen! Houd de website in de gaten voor de meest actuele openingstijden/activiteitenkalender of kom een keer langs op één van de locaties.

Tienerruimte de Bron
In Tienerruimte de Bron worden verschillende activiteiten voor en door tieners georganiseerd. Iedere 2e vrijdag van de maand is er een Teenageparty in de Bron maar er zijn ook workshops, meidenmiddagen, sportactiviteiten enzovoort. Ben jij tussen de 10 – 14 dan is de Bron de ideale plek voor jou! Heb je zelf een goed idee voor een activiteit of wil je gewoon graag komen helpen dan ben je altijd welkom. De tienerwerker gaat graag met je zitten om te kijken hoe we jouw idee tot een leuke activiteit kunnen maken.

Jongerenwerk op straat
Naast bovenstaande locaties en projecten, zijn de jongerenwerkers ook geregeld te vinden op straat, op scholen, op sportverenigingen en op Skatepark Vathorst. Met een bakfiets vol met informatie en spellen (over omgaan met geld, seksualiteit, vrienden etc.) bijvoorbeeld of gewoon op de fiets om overal even een praatje te maken. Op het skatepark worden werkgroepen van jongeren ondersteund in het beheren van de SkateKeet en het organiseren van skate-activiteiten.

Buurtzorg Vathorst/Hooglanderveen 
Buurtzorg is een thuiszorgorganisatie werkzaam in de wijk Vathorst die professionele en persoonlijke verzorging en verpleging biedt bij cliënten thuis. Bij aanvraag (Amersfoort-vh@buurtzorgnederland.com) kan dezelfde dag nog zorg geregeld worden, mocht het nodig zijn. Bereikbaar op telefoonnummer: 06-10314246.

Villa Vathorst, thuis in de wijk
Villa Vathorst vindt het belangrijk dat alle bewoners van Vathorst zich thuis voelen in de wijk, dat ze elkaar ontmoeten en samen leuke dingen doen. Daarom biedt Villa Vathorst activiteiten waarmee de wijk een stukje leuker wordt. Dit aanbod is er niet alleen vóór de wijkbewoners, maar wordt liefst ook samen mét hen gemaakt. Initiatieven van wijkbewoners leidden al vaak tot succesvolle activiteiten. Voorbeelden zijn de Peuterochtenden, het Ruil- en reparatiecafé, de Wereldse Workshops en de Lasergame middagen. Heeft u een leuk idee voor de wijk? Loop eens binnen bij De Baron aan de Oceaan 10. Bij Villa Vathorst staat de deur altijd open!

WELZIN
Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) en Maatschappelijke Zorg & Dienstverlening van Beweging 3.0 zijn gefuseerd tot een nieuwe organisatie: WELZIN. WELZIN is er voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben en voor mensen die iets voor anderen of hun eigen buurt willen doen. WELZIN streeft er naar dat iedere inwoner van Eemland, van jong tot oud, op zijn eigen manier, deel kan nemen aan onze samenleving. Soms met hulp van anderen, dichtbij en zoveel mogelijk op eigen kracht. WELZIN gelooft in een sociale samenleving, waarin iedereen meetelt en meedoet.

Hulp bij zelfstandig blijven wonen
Zorgorganisatie Beweging 3.0 biedt een breed scala aan activiteiten op het gebied van wonen, zorg en welzijn in de regio Eemland. U kunt bij Beweging 3.0 terecht voor thuiszorg (verpleging, verzorging en gespecialiseerde verpleging), verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg, dagbesteding en dagbehandeling. Voor maatschappelijke zorg en dienstverlening kunt u terecht bij WELZIN een activiteit van Beweging 3.0. Met het lidmaatschap van Leef3.nu de ledenservice van Beweging 3.0, geniet u van een uitgebreid aanbod van diensten op het gebied van gemak, gezondheid en ontspanning.

Buurtbudget
Elke wijk in Amersfoort heeft een eigen buurtbudget. Geld dat bedoeld is voor de uitvoering van ideeën van bewoners die de leefbaarheid vergroten. Het budget biedt ruimte voor plannen van wijkbewoners. Voor meer informatie over het buurtbudget kijkt u hier.

Amersfoort Jong
Amersfoort investeert de komende jaren in jeugd van 0 tot 24 jaar. Dat is een derde van het inwonertal van de stad. Gericht om talenten te ontwikkelen en te zorgen voor diegenen die dat nodig hebben. Meer informatie vindt u hier.

Centrum voor Jeugd en Gezin
Ouders, jongeren en professionals kunnen bij het centrum voor Jeugd en Gezin Amersfoort (CJG) terecht met hun vragen op het gebied van opgroeien, opvoeden en onderwijs.