Speelplekken en Parken

Veel speelplekken en mooie parken!

In Vathorst is veel ruimte om te verblijven, te wandelen en te spelen. Er zijn in totaal bijna 90 speelplekken voor kinderen in alle leeftijdsgroepen, er is een Skatepark en elk deelgebied heeft zijn eigen park.

Het Kai-park in De Laak

Dit park is een groene oase in een stedelijke omgeving en heeft een Japans karakter, geïnspireerd op de ideeën van de Japanse kunstenaar Ando Hiroshige. Het is circa 20.000 m2 en wordt aan drie kanten omringd door water. In het park staan drie karakteristieke rode poorten, een kunstwerk van de Tjechische Alexandra Kolácková. Het park is ontworpen door West 8, het bureau voor stedenbouwkundig ontwerp en landschapsarchitecten uit Rotterdam, dat voor De Laak het stedenbouwkundig ontwerp maakte.

Het BRONpark in De Bron

Het BRONpark is in 2013 geopend en ligt in het hart van De Bron aan de centrale waterplas. Het park is 7.000 m2 en bestaat uit drie delen die vloeiend in elkaar overlopen. Een actief deel met horeca, terras, sport & spel, een moestuin, een fruitboomgaard en de boulevard met aan het eind daarvan een houten uitkijktoren. In het midden van het park is er ruimte voor avontuur. Spelen met zand en water, bomen en struiken en stapstenen in het water. Er ligt een trekpontje en er is een waterspeeltafel te vinden. Dit gedeelte van het park loopt door in het natuurlijke deel waar ‘moeilijk bereikbare’ natuur de overhand heeft en waar ruimte is om te ontdekken. BijDaphne in de kas is een gezellige horecagelegenheid in een kas, gelegen aan de rand van het park. Het terras heeft uitzicht op het water.

Park van de Tijden in De Velden

De afmeting van dit park is 54 x 318 meter en is een ontwerp van Kuiper Compagnons. Het Park van de Tijden wordt in het ontwerp omschreven als een belangrijke identiteitsdrager van Velden1, een cultureel ankerpunt voor alle bewoners, een buurtpark voor individuele als gemeenschappelijke gebruiken. Het is een lineair groen park omkaderd door parkwoningen. Het thema ‘de tijden’ wordt opgevat als rituelen van seizoenen, van verleden, heden en toekomst, van natuurelementen. Het Park is één van de eerste publieke ontmoetingsplekken van Vathorst, met name voor de buurtbewoners. Aan de rand van de vijver is ruimte voor een muziekpodium / ontmoetingsplek. Landschappelijk is het park onderverdeeld in verschillende gebieden:

De lenteheuvel aan de westzijde, het zomerveld met de wintervijver, gevolgd door het herfstbos. Vlak voor dit herfstbos ligt een kunstwerk van: Abdelkader Benali, Blinddruk van de Tijd 2007. Berkenbomen omlijsten het park als een schilderijlijst.

Het Maleweteringpark

Er is een mooi park voor Hooglanderveen gerealiseerd, waarin het voor iedereen prettig wandelen en spelen is. Het Maleweteringpark begeleidt deMalewetering die belangrijk is voor de waterhuishouding van Vathorst. Dit park is onderdeel van de Groene Zoom die als het ware het dorp Hooglanderveen omlijst.

Het Blokzijlpark

Het Blokzijlpark is het centrum van Stationseiland. Het gebied (wat, zoals de naam al doet vermoeden, tegen het station aan ligt) bestaat uit koopwoningen en huurappartementen: De Foortse Torens. In het Park staan kunststof klapstoeltjes in de vorm van een tulp. De zogeheten Tulpi’s. De Tulpi heeft een opgeklapte zitting, waardoor neerslag geen kans krijgt te blijven liggen. Daarnaast kan de Tulpi 360 graden om zijn as draaien. De Tulpi is bedoeld om op te zitten en is geen speeltoestel.

Tulpi is ontwikkeld door Marco Sanders. Hij deed mee aan ‘Het beste idee van Nederland’ en haalde in dat programma de halve finale. Zijn Tulpi is een kleurrijke aankleding van de openbare ruimte.

Skatepark Vathorst

Het Skatepark Vathorst aan de Valutaboulevard is één van de grootste in z’n soort! Het meet ruim 4.000 m² en het park biedt daardoor veel ruimte aan skaters, bmx-ers, inliners en boarders. Het park is geliefd bij deze groepen en er worden zelfs nationale wedstrijden gehouden. Het Megaskate Event trekt elk jaar in mei veel wedstrijdrijders. Het is altijd toegankelijk en makkelijk bereikbaar.