Nieuws

Waterdorp krijgt vorm

Waterdorp krijgt vorm! Er verrijzen ruim 400 woningen in de stijl van Oudhollandse waterdorpen als Broek in Waterland en Monnickendam. Dit deelplan ademt geschiedenis, terwijl het natuurlijk om nieuwbouw gaat. De woningen zijn uiteraard ook toegerust met alle gemakken van de 21e eeuw. In Paal 1 voorzien de bewoners met zonne-energie straks voor een deel in hun eigen energiebehoefte.

Duurzaam en overdekt parkeren

Uniek in Paal 1 zijn de zonnepanelen die een bijzondere plek hebben gekregen. Camiel Claus, vastgoedontwikkelaar bij AM,  laat een paar artist impressions zien. “We hebben in Waterdorp een rijke schakering aan kapvormen die bijdraagt aan het dorpse beeld. Maar door de vele verspringingen in de daken, is er ook sprake van schaduwwerking. Dat maakt dat ze niet allemaal geschikt zijn voor zonnepanelen (ook wel pv-panelen genoemd). Tevens wordt veel aandacht besteed aan de architectuur van de woningen. Daarom ontzien we de dakvlakken zoveel mogelijk en ontwikkelden we op het binnenterrein carports met een dak dat volledig bestaat uit transparante pv-panelen bestaat.”

Jan Kruidenier, senior verkoopmanager bij BPD Gebiedsontwikkeling, vindt het een slimme vondst. “Op een carport liggen de panelen minder hellend dan op een pannendak. Bij een carport is de enige voorwaarde dat het water eraf kan lopen. Verder kun je de ideale hoek kiezen voor de meest optimale opbrengst. Bovendien staan de carports een stukje van de woningen af, waardoor je minder last hebt van schaduwwerking èn kopers beschikken hiermee over een overdekte parkeerplaats. Win-win dus.”

Optimale opbrengst

“Veel bewoners zullen overigens een groter rendement halen dan oorspronkelijk was voorzien”, vertelt Camiel. “Het Bouwbesluit bepaalt aan welke energieprestaties een woning minimaal moet voldoen. In het energetische concept waren naast een goede isolatie ook zonnepanelen nodig om die prestaties te halen. Maar op de daken van de carports was nog ruimte over, waardoor we overcapaciteit konden creëren. Die extra ruimte hebben we als onderdeel van het zogenoemde ‘koperskeuzewerk’ gunstig aangeboden, waarna die extra panelen enthousiast zijn afgenomen. Ik vind het mooi om te zien dat als je het maar voldoende faciliteert, mensen ook bereid zijn die duurzame keuze te maken.”

Toekomstwaarde

“Maar de duurzaamheid in Waterdorp zit in veel meer dan alleen energie”, gaat Camiel verder. “Het heeft in brede zin te maken met toekomstbestendigheid. In de planontwikkeling hebben we met alle betrokkenen heel goed nagedacht over hoe we een leefbare wijk kunnen creëren. Dan gaat het ook over de beeldkwaliteit. Met een rijke architectuur, met hagen en tuinmuren en met mooie en schone binnenterreinen heeft Waterdorp ontzettend veel toekomstwaarde. Dat is ook duurzaamheid.”

Meer over Waterdorp en duurzaamheid

Het volledige artikel over Waterdorp en toekomstbestendige realisaties lees je in ons magazine ‘Beleef Vathorst’. Daarbij worden ook ledverlichting en afvalscheiding aangestipt.

Bekijk ook...