Nieuws

Twintig jaar Welkomstwerk in Vathorst

Op 2 juli 2002 bij de oplevering van de eerste woning in Vathorst, aan de Leersumseberg 42, startte het Welkomstwerk. Er werden zelfs opnames van gemaakt voor het programma ‘Heilig Vuur’ van de NCRV, dat op 13 juli 2003 werden uitgezonden. In die aflevering was aandacht voor het werk van dominee Jos van Oord in het dorp Hooglanderveen, gelegen aan de rand van Amersfoort en zijn drijfveer om de bewoners in de nieuw gebouwde Vinex-wijk Vathorst te laten integreren met de oorspronkelijke bewoners van het dorp.

Nieuwe mogelijkheden
De inwoners van Hooglanderveen waren aanvankelijk niet blij met de komst van Vathorst in hun pittoreske dorpje. Niet alleen was er verdriet om het sterk en snel veranderende landschap, ook moesten sommige bewoners verhuizen omdat hun woningen gesloopt werden. Anderen kregen een nieuw adres terwijl ze niet verhuisden! Maar een nieuwe wijk bood ook veel nieuwe mogelijkheden. Genoeg reden dus om de nieuwe bewoners van Hooglanderveen en Vathorst te helpen bij het integreren met de oorspronkelijke dorpsbewoners. En na twintig jaar lijkt dat aardig gelukt. Bewoners van dorp en wijk ontmoeten elkaar bij diverse activiteiten in het dorp en Vathorst en niet te vergeten in de winkels, bij verenigingen en sportclubs.

Ontstaan van het welkomstwerk
Op 12 februari 2002, het was carnavalsdinsdag, kwamen elf mensen voor het eerst bij elkaar in de parochiezaal van St. Joseph in Hooglanderveen om het idee van welkomstwerk te bespreken onder leiding van ds. Jos van Oord van de Protestantse kerk en het bestuur van de Rooms Katholieke St. Joseph parochie. Zij vatten de moed op om hun nieuwe buren welkom te heten. Dat getuigt van karakter! Zij stimuleerden ook anderen om dit leuke werk te gaan doen en met succes.
In een later stadium sloten ook de andere kerken aan, zoals de confessioneel Hervormden, Christelijk Gereformeerden en Nederlands Gereformeerden, die samen het Kruispunt vormen en de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk. Het werk wordt nog steeds gedragen door de vijf kerkgemeenschappen.

De roos als symbool
Al twintig jaar krijgen nieuwe bewoners een roos en een tasje met een groene opdruk: ‘Wees welkom op je nieuwe plek!’ In deze goodiebag zitten onder andere een nuttig informatieboekje en flyers en folders van bedrijven die zich graag bekend maken met interessante kortingen. Op dit moment wordt de 6e druk van het informatieboekje verzorgd door drukkerij van Beek in Hooglanderveen.

Iedereen, die een woning betrekt die al eerder bewoond is geweest, kan zich melden voor een bezoekje, via de informatie die staat op de website van OBV. Daarnaast zijn er inmiddels straatambassadeurs die hun nieuwe buren welkom heten. Het welkomstwerk wordt door de bewoners nog steeds erg gewaardeerd. Ze zijn meestal erg enthousiast en nemen het tasje vaak dankbaar aan. De vrijwilligers krijgen vaak te horen: wat leuk en wat lief! Sommige vrijwilligers zijn al vanaf het begin betrokken en actief. Vathorst en Hooglanderveen hebben elkaar inmiddels omarmd als goed buren. Dat is mede te danken aan het warme welkom voor nieuwe mensen!

Bekijk ook...