Nieuws

Land in Zicht verhuist naar Tuinpark Laakzijde

Op zaterdag 28 oktober verhuist Land in Zicht van ’t Hammetje naar Tuinpark Laakzijde. Vanuit de wijk was al jarenlang behoefte aan een plek in het groen, om samen te tuinieren, elkaar te ontmoeten en meer te leren over gezonde voeding. Samen met Voedselbos Amersfoort en Moestuinvereniging Laakzijde neemt Land in Zicht het initiatief om die plek te creëren.

Duurzame hoeve en gedeeld erf met natuurschuur
Wanneer je het tuinpark oploopt vind je aan de rechterzijde de duurzame hoeve van Land in Zicht. Lokale ondernemers hebben hier onder andere meer dan 100 zonnepanelen geplaatst, maar ook aan een warmtepomp en flinke isolatie zijn gedacht. Aan je linkerhand vind je een gedeelde natuurschuur van Stichting Tuinpark Laakzijde, waar Land in Zicht onderdeel van is. Rondom de gebouwen komt een gedeeld erf met een binnentuin, terras en parkeerplaatsen. Als je doorloopt zie je aan je rechterhand het Voedselbos, aan je linkerhand de Moestuinvereniging en recht voor je de Tuinderij van Land in Zicht.

Tijdelijk verblijf op ‘t Hammetje
Een hele overgang naar nieuwbouw op het tuinpark, vanuit het, voor Vathorstenaren welbekende kunstenaarsterrein ’t Hammetje. Al voordat Land in Zicht in 2017 verhuisde naar ‘t Hammetje, was duidelijk dat het om een tijdelijke locatie ging. Toch vond deze sociale onderneming hier nog zes jaar lang een plek om zijn activiteiten rondom dagbesteding en leerwerktrajecten uit te breiden. Twee jaar geleden ging de kogel door de kerk en sindsdien wordt er gewerkt aan de inrichting van de nieuwe locatie. De afgelopen weken zijn vrijwilligers, medewerkers en deelnemers van Land in Zicht al druk bezig om de eerste spullen te verhuizen. Op ’t Hammetje komt nu een recreatiegebied. En het ‘sprookjeskastee’l van Willem Ham? Dat blijft!

Volop ontwikkeling bij Land in Zicht
Dat deze plek ruimte biedt voor verdere uitbreiding van de activiteiten en mogelijkheden is duidelijk. De grootste verandering voor Land in Zicht is de openbare toegang tijdens openingstijden en daarmee de verbinding met de wijk. De tuinderij, met bloemenpluktuin en zelfoogsttuin zijn hier inmiddels al geworteld en wordt druk bezocht. Het hoveniersteam, keramiekatelier en de houtwerkplaats vestigen zich in de natuurschuur. Verspreid over het tuinpark vind je verschillende multifunctionele ruimtes die je kunt huren voor zakelijke en maatschappelijke bijeenkomsten. In alle bedrijfstakken doen de deelnemers van de dagbesteding en leerwerktrajecten actief mee. Met de grotere ruimte en uitbreiding aan activiteiten wordt de wachtlijst voor nieuwe deelnemers nu na een jaar opgeheven. Tenslotte wordt in de lente van 2024 eindelijk het langverwachte theehuis geopend. Hier vind je straks huisgemaakte producten, met ingrediënten van de eigen tuinderij en andere regionale producenten.

Bekijk ook...