Nieuws

Kunstwerk Herman Kuijer verlicht CC NL

Kunstenaar Herman Kuijer heeft speciaal voor CollectieCentrum Nederland (CC NL) een lichtkunstwerk. Het depot staat in Podium, Vathorst, langs de A28 in Amersfoort. Hier beheren het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Paleis Het Loo, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum een groot deel van hun collecties.

Herman Kuijer, lichtkunstenaar: ‘Het licht legt een zachte laag over het harde gebouw. Binnen bevriezen de culturele instellingen de tijd door het zorgvuldig conserveren van de collecties, buiten verglijdt de tijd ongrijpbaar.’

Het kunstwerk van Herman Kuijer bestaat uit 28 beweegbare lichtarmaturen rondom het hoge gedeelte van het gebouw. Het zachte witte licht beweegt in een volledig willekeurig patroon over de gevel. Het lichtbeeld verandert daardoor voortdurend heel langzaam. Door variatie in lichtintensiteit, de breedte van de lichtbundels, de wisselende bewegingssnelheid en de richting waarin het licht schijnt, ontstaan permanent nieuwe subtiel van elkaar verschillende beelden. Het lichtkunstwerk zal in de avond en ochtend te zien zijn.

CC NL

Collectiecentrum Nederland (CC NL) is een unieke samenwerking tussen vier culturele instellingen. In het gebouw van 31.500 m2 groot dragen zij zorg voor optimaal beheer, behoud van de rijkscollecties. CC NL is een katalysator voor kennis, onderzoek en bruikleenverkeer. Gezamenlijk beheren de instellingen een collectie die je het fysieke geheugen van Nederland zou kunnen noemen. Het samenbrengen van de collecties biedt wetenschappers de gelegenheid om objecten uit de koninklijke verzameling te bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De schaalvergroting zorgt voor een kostenbesparing voor de vier instellingen en maakt het mogelijk voor Nederland unieke faciliteiten te bieden, die de gehele cultuursector ten goede komen. Het gebouw in Amersfoort werd in 2020 opgeleverd. Momenteel worden de collecties overgebracht van de huidige depots naar CC NL. In juni wordt CC NL officieel geopend.

Meer informatie is op de website van de organisatie te vinden.

Bekijk ook...