Tekst Paula Kleisen | Footgraefi Cees de Vries De dag van de dag van Arnout Vos Bent u wel eens nieuwsgierig hoe de dagen van andere mensen eruit zien? Wij wel! Daarom belichten we in deze rubriek een dag uit het leven van iemand die woont of werkt in (de omgeving van) Vathorst Arnout Vos (32) werkt sinds 2,5 jaar als chef-kok bij De Kooi, het Grandcafé en partycentrum aan het begin van de Zevenhuizerstraat in Bunschoten. Wonen doet hij in Nijkerk, samen met zijn vrouw (Wendy, 33) en twee kinderen (Tygo van 3,5 en Vikky van 1,5 jaar). Zijn werk in de horeca speelt zich natuurlijk niet tijdens kantoortijden af. Juist daarom is zijn drukke baan goed te combineren met het al even drukke gezinsleven. De wekker gaat in huize Vos. ‘Mijn vrouw staat altijd vroeg op voor haar werk. Als zij de douche aanzet, staan er even later twee kleintjes aan mijn bed te roepen dat ik wakker moet worden. Dan ga ik ze eerst rustig wassen en aankleden. Daarna kan ik met het hele spul naar beneden om een broodje te eten.’ ‘Als de meeste mensen nog in bed liggen, hebben wij het ontbijt al achter de rug. Daarna gaan we boodschappen doen of we vermaken ons thuis met kleuren of spelletjes doen. Er moet natuurlijk ook wat in het huishouden gebeuren. Stofzuigen, wasje draaien en ophangen, dat soort dingen. Dinsdag en donderdag zijn mijn thuisdagen. Op woensdag gaan de kinderen naar de kinderopvang. En vrijdag gaat Tygo naar de peuterspeelzaal.’ ‘De werkdag bij De Kooi begint meestal om 11.00 uur. Degene 11:00 die er als eerste is, zorgt dat het brood wordt afgebakken voor de lunch, dat alle snijplanken klaarliggen, de ovens en de frituur warm zijn. De rest van de ploeg komt om 11.30 uur binnen. Dan drinken we een kop koffie, kleden ons om, spreken de dag door en om 12.00 uur staan we klaar. Als de gasten voor de lunch komen, kunnen we meteen starten.’ ‘Als onze gasten gaan lunchen, zijn wij juist volop aan het werk. Sinds de sluis bij ons voor de deur open is, zien we ook steeds meer mensen die met een bootje vanuit Vathorst komen. Vaak ouders met 07:00 07:30 12:00 kinderen, die even aanmeren en hier iets eten en drinken. Mensen kunnen ook bij ons een bootje huren en dat combineren met een hapje eten vooraf of na afloop. Dat is echt heel leuk, het geeft veel sfeer.’ ‘Als de drukte het toelaat, eten we met het personeel. Ik probeer altijd iets gezonds te koken. Dan maak ik pasta of aardappels met groente en vlees, maar er komt ook wel eens iets uit de frituur moet ik toegeven.’ ‘In het weekend zijn we laat klaar. Vaak zitten we daarna 23:00 met de collega’s nog even na te praten en bij te komen van de drukte. Als ik thuiskom, liggen de kindjes natuurlijk al te slapen. Mijn vrouw zie ik meestal wel nog even. Het zijn best lange dagen. Een werkdag van 11,5 uur is geen uitzondering. Maar voor ons is het prima te combineren zo.’ h 26 | beleef VATHORST 2016 16:30
Beleef Vathorst 35
To see the actual publication please follow the link above