Collectief bouwen

Collectief bouwen

Amersfoort wil keuzevrijheid in de woningbouw voor particulieren stimuleren en wil daarom collectief particulier opdrachtgeverschap in de stad bevorderen. Zij doet dit door bouwgrond uit te geven aan een groep particulieren die vervolgens deze locatie zelf ontwikkelt.

4 locaties

De gemeente heeft vier locaties aangewezen in Amersfoort waaronder Vathorst. Daar kan een groep particulieren bouwen. Een andere mogelijkheid van collectief particulier opdrachtgeverschap is dat particulieren zelf met een grondeigenaar of ontwikkelaar in gesprek gaan over de mogelijkheden om een locatie te ontwikkelen.

Collectief

Van collectief particulier opdrachtgeverschap is sprake als een groep particulieren -georganiseerd in vereniging of stichting zonder winstoogmerk – een bouwlocatie verwerft en gezamenlijk woningen laat bouwen.

Doelgroepen

Collectief particulier opdrachtgeverschap is in het bijzonder geschikt voor specifieke doelgroepen, zoals starters en ouderen. Ook kan het een goede vorm zijn voor mensen die willen wonen op basis van een bepaald thema, zoals duurzaam bouwen of groepswonen.

Voordelen

Collectief particulier opdrachtgeverschap is voor toekomstige bewoners veelal ook een voordelige manier van bouwen. Zo kan een groep de kosten van een projectontwikkelaar uitsparen en collectieve kosten, zoals architectkosten, delen. Ook profiteren de deelnemers vaak van een gezamenlijke inkoop van materialen.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de mogelijkheden van collectief particulier opdrachtgeverschap kunt u contact opnemen met:

Gemeente Amersfoort
Dhr. A. Sleeuwenhoek
Adviseur Economie & Wonen
tel. 033-469 4459
website  e-mail

Download het Handboek CPO

 

 

Wikaza
Neem ook eens een kijkje op Wikaza, ‘zo wil ik wonen’.