De Bron

Het thema van Vathorst ‘Een wereld van Verschil’ is vertaald naar een aantrekkelijke wijk met verschillende deelplannen. Ieder deelplan heeft een ander karakter en een andere uitstraling.

Geheel in de traditie van Vathorst is De Bron een karakteristieke wijk met een eigen identiteit. Kenmerkend voor dit deelplan zijn de bestaande houtwallen en de waterplas, die zich in het midden van de wijk bevindt. Letterlijk een bron van zuiverheid, dynamiek, inspiratie, vrijheid en ongedwongen samenzijn. Aan de rand van deze waterplas (en voor een deel erin) ligt het ABC schoolgebouw met daarin twee scholen en verschillende voorzieningen.

Trekpontje in BRONparkDe Bron wordt gekenmerkt door opvallend bestaand groen. De oorspronkelijke houtwallen en bomen, zijn behouden. De statige lanen en intieme hofjes maken dit deelplan nu al tot een groen woongebied. Een groot deel van De Bron is bewoond. Medio 2019 wordt De Bron afgebouwd. U vindt er woningen in alle prijsklassen, koop- en huur-woningen. De Bron bestaat uit de volgende woonsferen:

Lanen en Hoven

In dit grootste woongebied van De Bron zijn de oorspronkelijke houtwallen en erfbeplantingen gehandhaafd. De statige lanen en intieme hofjes maakt dit deelplan tot een groen woongebied. De ligging en de bouwrichting van de woningen zijn zoveel mogelijk gericht op het centrale waterbassin waaraan het BRONpark grenst.

BRONpark AvdB

BRONpark

Het onbetwistbare hart van De Bron is het BRONpark, gelegen aan een grote waterplas (250 bij 100 meter). Het park ligt op loopafstand van alle woningen in De Bron en heeft veel te bieden, zoals speelvoorzieningen, een moestuin, fruitboomgaard en een horecagelegenheid. Meer over dit park leest u hier.

ABC School in De Bron

Eilandenrijk

Eilandenrijk ligt bijna aan de noordkant van De Bron en bestaat in totaal uit vier verschillende wooneilanden van diverse afmetingen. Deze eilanden worden begrensd door bestaande houtwallen en vallen op door de sfeervolle aanwezigheid van water in en rond de directe woonomgeving. Tuinen grenzen veelal direct aan het water. Doordat op de eilanden intieme binnenhoven zijn, is het voor de kinderen veilig spelen.

De Omlijsting

De Bron wordt omringd door een rand met diverse woningen. Deze rand wordt ‘De Omlijsting’ genoemd. De woningen en tuinen van de Omlijsting liggen allemaal direct aan de gracht die om het hele deelplan van De Bron heen komt te liggen. In deze rand zijn ook vrije kavels gesitueerd.

Energiezuinig wonen in De Bron

Bij de ontwikkeling van De Bron is rekening gehouden met het milieu. Afgesproken is om een groot deel van de woningen te voorzien van een warmte- en koudeopslag in de bodem. Door deze maatregel wordt de uitstoot van CO2 in de atmosfeer substantieel beperkt ten opzichte van traditionele verwarmings- en warmwaterbronnen.