Bereikbaarheid en verkeersstructuur

Bereikbaarheid en verkeersstructuurAmersfoort ligt in het midden van het land en is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar. Vathorst heeft aan- sluitingen op de snelwegen A1 en A28.  Ook kan Vathorst bereikt worden via de Heideweg en de Van Tuyllstraat in Hooglanderveen.

Vathorst is opgezet als fietsvriendelijke wijk. Dat betekent dat er een rondweg is aangelegd voor het doorgaande gemotoriseerd verkeer. Vanaf de rondweg kunt u de wijk in, maar het is niet mogelijk om binnendoor van het ene deelgebied naar het andere deelgebied te rijden. Via de rondweg zijn de deelgebieden goed toegankelijk. Elke deelwijk kan via één van de zestien (genummerde) rotondes worden bereikt. Op de fiets bent u, via een van de vele fietspaden zo van de ene kant van de wijk naar de andere. De oude linten (Heideweg, Veenweg en Duisterweg) zorgen voor aantrekkelijke fietsverbindingen.

‘De ideale fiets’

Ook op het gebied van verkeersafwikkeling is Vathorst geen ‘gewone’ wijk. Vathorst ligt dan ook op een bijzondere plek in Nederland: vrijwel midden in het land en vlakbij vitale snelwegen. Eén van de karakteristieke kenmerken is de voorkeurspositie van de fiets, die op de zogenaamde fietsstraten voorrang heeft op de automobilist. Niet alleen stimuleren deze fietsstraten het gebruik van de fiets
(ze brengen je snel naar diverse plekken in de wijk), ze dragen tegelijkertijd, direct bij aan verminderde C02-uitstoot en het verkeersveiliger maken van Vathorst.

Slimme netwerkplek

Steeds meer Vathorsters ontdekken het gemak en de snelheid van de trein. Station Vathorst is onderdeel van de sprinterlijn Zwolle-Utrecht en Vathorst-Utrecht-Amsterdam. Daarmee doet Vathorst haar imago als ‘slimme netwerkplek’ eer aan: zowel de Randstad als de ‘buitengebieden’ zijn vlot bereikbaar. Met het investeren in een goede railaansluiting, heeft Vathorst een voorschot genomen op ‘Het Nieuwe Werken’, dat mobiel van aard is en in treinen goed wordt gefaciliteerd.

Verkeer- en parkeerbeleid

De gemeente Amersfoort heeft haar beleid vastgesteld in een aantal nota’s en verordeningen. Via deze link vindt u een samenvatting van het gemeentelijk beleid en een verwijzing naar de bestuursstukken. Alle informatie over parkeermogelijkheden in Amersfoort vindt u op de website van Parkeerservice. Hier vindt u onder andere informatie over tarieven, aanvragen van parkeervergunningen en parkeerlocaties.